DOA

MAJLIS DOA SELAMAT JEMAAH HAJI

Ya Allah...sesungguhnya Engkaulah teman dalam perjalanan dan Engkaulah penjaga keselamatan kaum keluarga, harta benda, anak cucu dan sahabat handai.

 Ya Allah, peliharalah hamba Mu ini___________________________ dari keburukan dunia dan kerosakannya. Engkau kurniakan lah kebaikan dan takwa dalam perjalanan mereka dan juga amalan-amalan yang Engkau redhai.

Ya Allah kami bermohon supaya Engkau dekatkan dan permudahkan perjalanan mereka dan kurniakanlah kepada mereka di sepanjang perjalanan itu keselamatan tubuh badan, agama dan harta benda. Sampaikanlah maksud mereka untuk mengerjakan haji dan mengunjungi maqam nabiMu Muhammad s.a.w .

Ya Allah! Engkau Lindungi lah mereka daripada segala mara bahaya di dalam perjalanan dan perkara- perkara yang mendukacitakan mereka. Jauhilah buruk pandangan pada kaum keluarga, harta benda, anak cucu dan sahabat handai mereka. Ya Allah! letakkanlah  mereka di dalam peliharaanMu, janganlah Engkau lucutkan nikmatMu darinya, janganlah Engkau mengubahkan kesihatan yang ada pada mereka, wahai Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Ya Allah sesungguhnya Tanah Haram itu, negeri itu, ketenteraman yang ada di dalamnya dan hamba yang ada padanya semuanya kepunyaanMu. hambaMu ini____________________________________ akan datang menyahut panggilanMu dari negeri yang jauh dengan membawa dosa yang banyak dan amalan yang buruk. Olih itu ya Allah, kami pohonkan kepadaMu sebagai permohonan orang yang sangat berhajat kepadaMu dan takut kepada azabMu, supaya Engkau terima mereka dengan limpahan kemaafanMu dan masukkanlah mereka ke dalam kawasan syurgaMu, Jannatun Naim,

Ya Allah sesungguhnya itu adalah Tanah HaramMu maka haramkanlah daging mereka, darah mereka dan tulang mereka dari api neraka .

 
لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ ،لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ ،لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ
،

اللهُ اَکْبَر ،اللهُ اَکْبَر ،اللهُ اَکْبَر ،

لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ  الْحَمْدُ وَهُوَ عَلَى کُلِّ شَىْءٍ قَدِيْرٍ

 

Ya Allah, dengan berkat mereka melihat Kaabah Mu yang penuh dengan kemuliaan, kebesaran, keagungan dan kebaikan, maka Engkau lindungi lah mereka daripada kekufuran, kemiskinan, azab kubur dan sempit fikiran. Engkau tambahkanlah kurniaMu kepada mereka yang memuliakannya (Baitullah) dan membesarkannya dari kalangan yang mengerjakan haji dan umrah dengan kemuliaan, kebesaran dan kebajikan.

 

سُبْحَانَ اللهِ وَالْحَمْدُِللهِ

 وَلاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَکْبَرُ ،

 وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللهِ الْعَلِيِّ الْعَظِيْمِ

Ya Allah, apabila hamba Mu ini bertawaf disekeliling Kaabah, maka Engkau kurniakan lah kepada mereka keampunan, kesihatan yang sempurna, penolakan yang berkekalan dari bala bencana, sama ada pada agama mereka, dunia mereka dan akhirat mereka serta mendapat kemenangan dengan beroleh syurga dan keselamatan dari api neraka.

Ya Tuhan,  berkatilah saie mereka dan dengan berkat saie itu, Engkau diterima doa mereka, afiatkanlah dan ampunilah mereka. Berilah pertolongan kepada mereka untuk taat dan bersyukur kepadaMu. Janganlah membiarkan mereka bergantung .kepada yang lain selain dariMu. Matikanlah mereka dalam iman dan Islam yang sempurna, sedang Engkau redha kepada mereka.

Ya Allah, dengan berkat saie mereka itu juga, Engkau peliharalah diri mereka dengan meninggalkan segala kejahatan selama hidup mereka dan peliharalah mereka supaya tidak membuat perkara yang tidak memberi manafaat dan kurniakanlah kepada mereka elok pandangan pada perkara-perkara yang membawa keredhaanMu.


لاَ إِلَهَ إَلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ ،

لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ

وَهُوَ حَيٌ لاَ يَمُوْتُ

بِيَدِهِ الْخَيْرُ

وَهُوَ عَلَى کُلِّ شَىءٍ قَدِيْرٌ

Ya Allah, apabila hamba Mu ini berada di Arafah, maka Engkau terima lah doa mereka. Ya Allah, ampunkan lah segala dosa mereka. Janganlah Engkau kecewakan mereka, berilah kepada mereka sepertimana yang Engkau berikan kepada hamba-hambaMu yang soleh. Janganlah Engkau palingkan mereka daripada tempat suci itu melainkan mereka mendapat kemenangan dan tidak kecewa, tidak menyesal dan tidak pula mereka daripada golongan orang yang sesat dan menyesatkan. Wahai Tuhan Yang Maha Mengasihani.

 Ya Allah, berilah pertunjuk dan taufik kepada mereka, peliharakanlah mereka daripada terjerumus di dalam lembah kejahilan dan kemusnahan, selamatkan mereka daripada segala penyakit jiwa, jadikanlah mereka daripada golongan orang yang menjauhkan diri dari runtunan hawa nafsu yang buas. Ya Allah, jadikanlah mereka daripada golongan mereka yang sentiasa menghadapi Engkau tidak kepada yang lain.

Ya Allah, perbetulkan mereka kiranya dia telah menyeleweng, perkuatkanlah mereka di dalam pendirian mereka, hidupkanlah mereka dalam iman dan taat kepada Engkau, matikanlah mereka di dalam Islam, dari golongan mereka yang bertaubat, begitu juga semasa soal di akhirat. Ya Allah, Engkau jadikanlah mereka daripada mereka yang menerima suratan amalannya dengan tangan kanan, jadikanlah mereka daripada golongan mereka yang beroleh keamanan pada hari kiamat, berilah kegembiraan kepada mereka ya Allah, dengan dapat memandang kepada wajah Engkau Yang Mulia dengan berkat rahmat Engkau wahai Tuhan Yang Maha Mengasihi.

Maha Suci Allah yang ArasyNya terletak di langit, Maha Suci Allah yang memperlihatkan kekuatanNya di bumi, Maha Suci Allah yang menjalankan segala lautan, Maha Suci Allah yang melihatkan kekuasaan. dan pemerintahan di api neraka, Maha Suci Allah yang melihatkan rahmatNya di dalam syurga, Maha Suci Allah yang telah mengangkat tujuh petala langit dan menetapkan tujuh petala bumi dengan kudratNya, Maha Suci Allah, yang tidak ada tempat untuk bergantung dan tidak ada tempat untuk meminta pertolongan melainkan kepadaNya semata-mata.

Ya Allah, apabila hamba Mu ini berdoa Mina, maka Engkau anugerahkan mereka dengan apa yang telah Engkau anugerahkan kepada wali-wali Mu dan hamba-hamba Mu yang taat kepada Engkau.

Ya Allah, Engkau terima lah semua doa dan amal ibadah mereka selama mereka melakukan ibadah haji mereka dan kurniakan lah kepada mereka pahala haji yang mabrur.

Ya Allah,  peliharakanlah mereka dari segenap pihak, di kanan mereka, di kiri mereka, hadapan mereka, di belakang mereka, di atas mereka dan di bawah mereka sehinggalah mereka sampai sampai kembali kepada keluarga mereka dan negeri mereka.  Janganlah Engkau jauhkan mereka dari rahmatMu walau sekelip mata sekalipun.

(((   keluar   )))